Historier fra beboerne

S a n k t A n n æ V e s t e r K v a r t e r

 

Af Jytte Albrecht 2/6 2008

 

goddag jeg hedder jytte albrecht jeg kom tilfældigt ind på din side om rosengade, det var en mærkelig følelse at se min barndomsgade den ser fattigere ud end jeg huskede den. Min familie ingeborg og Alfred pedersen boede i nr. 11 2.sal tv vi var 3 børn gurli, jonna og mig. Jeg er født i 1935 og har leget med Berry fra nr. 8. Der boede min bedste veninde Birthe Bihlet i stuen th. Johs. var en af hendes brødre de var 5 børn, Grete, Per, Ingerlise, Johannes (johs.) birte, deres far fik senere en nøgleforretning i Dr. tværgade. I st.th. boede nullemor (hendes hund hed nulle) den blev pudset på os børn fordi vi drillede hendes store søn de var lidt mærkelige i hovederne begge to. I nr. 13 boede jonnas veninde hanne, hun havde 2 søskende Bodil og Irene deres mor og far havde været dansere, min søster Jonna og Hanne lavede altid sjov med Hannes mor, engang bandt de hendes forklæde fast til stolen, og da hun skulle rejse sig faldt hun forover så stolebenet knækkede, men der var aldrig sure miner, det var jo en anden tid. Nå i kælderen i nr. 13 var det bager Petersen der regerede det var der vi købte brød fra i går, eller når det gik rigtigt fint til fik vi tøser det afskårne fra makronsnitterne så sad vi på trappen og festede. Min søster Jonna blev gift med Frank Madsen søn af boghandler Madsen i nr. 4 der fik Jonna og Frank en lejlighed på kvisten. I vores opgang nr. 11 boede Birgit min søster Gurlis veninde på 4de sal. de hed Levinsky til efternavn. I nr. 6 boede min skolekammerat Jonna Rusunen hun bor i dag i skt. povlsgade min søster Gurli bor i Olf. fischersgade i de gule huse. Jeg kunne fortælle maget mere men så bliver det for langt, måske kan jeg finde billeder fra dengang også billeder af os børn under krigen. Hvordan det er gået og? jo, Gurli er prokurist jeg blev lægesekretær Jonna ansat i udenrigsministeriet, men i dag er vi jo pensionister alle sammen. Håber du fik lidt mere indblik. venlig hilsen Jytte Albrecht, snogebæk på bornholm.

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Af Jeanette Johansen 12/5 2009

 

 

Hej jeg hedder Jeanette Johansen, jeg kom ind på den fantastiske hjemmeside om rosengade og dens beboer, jeg har aldrig boet der selv, men har kommet der meget som barn min bedstemor boede i nr. 15 jeg mener det var 2 sal th. hun hed fransiska Elvira Hansen og var gift med kanonfotograf Christian Hansen de havde 3 børn Jørgen Poul og Lillian, Lillian var min mor, hun døde desværre i 2007, men jeg kom til at kigge nøje på billederne og i den nederste række af fotoserien, det 4 sidste billede hvor der står 6 personer samlet er pigen yderst til højre min mor og skråt bag hende står hendes bror Jørgen.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Af Laila Graulund 27/9 2009

 

Historie fra Cafe Rigenshus

 

Vi kom til Rigensgade 1950 fra landet, stor omvæltning, jeg boede der til 1960, hvor jeg kom ud at tjene, få penge, og dårlig plads i hjemmet. men vi børn oplevede meget omkring værtshuset, ofte kom "salatbladet" som jeg mener vi kaldte det, og hentede fulde folk, det var jo lidt spændende, rundt om hjørnet i Klerkegade, holdt der ofte "sprittere" til, de kunne fortælle nogle gevaldige historier, men var ganske uskadelige.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Oplevet af: Jytte Albrecht

 

En anderledes skolegang

 

Jeg gik i Sølvgades skole og en morgen kom der tyske soldater marcherende ind i skolegården og sagde til inspektøren at skolen var besat.

Vi lukkede alle vinduerne op i alle klasserne og stod i vinduerne og sang: "I Danmark er jeg født" og "Der er et yndigt land", hvorefter vi blev sendt hjem.

Senere kom vi i Fredericiagades skole og da den blev taget gik vi på Nyboder og til sidst i Sankt Povls kirke og blev undervist der.

Vi boede i Rosengade og der stod tyskere for enden af gaden med maskingeværer de havde taget Rigensgade kaserne.

Jeg husker den morgen tyskerne kom. Min mor skulle til bageren men hun blev sendt hjem af tyskerne. Så sagde min far: "Sikke noget sludder Ingeborg (det hed min mor). Nu skal jeg nok". Men han kom retur uden morgenbrød. Han var rasende, men midt i al elendigheden kunne vi ikke lade være med at grine.

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Essay av Søren Ulrik Thomsen

 

Vejen mellem to skoler

 

Et par meter ned ad St. Kongens-gade, gennem Landgreven, via Borgergade og Dr. Tværgade, over Adelgade og forbi "Gå glad i bad" til Sølvgades Skole, der er Københavns ældste kommuneskole og var et temmelig barsk sted, fordi den ligger midt i det, der dengang endnu var et stort pjalte-proletarkvarter. Folk boede stadig i store stakke i Kronprinsessegades 1880'er-huse, hvoraf mange i dag er revet ned, og Klerke- og Rosengade stod, som da de blev bygget i 1700-tallet, blot mere forfaldne. Her vrimlede med marskandisere, oldinge, småbørn, subjekter og eksistenser, der nød solen i sofaer og lænestole, de havde slæbt ud på gaderne, hang ud på den fedtede kaffebar eller købte bajere hos købmanden, der sagde "Davs, Krølle" til alle kunder.

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved 2004~ Rosengade.dk