Tobakshandler B O Jensen

S a n k t A n n æ V e s t e r K v a r t e r

 

Købmanden i døren til butikken 1970.

 

© Fotograf ?

Den lokale købmand levede for en stor del af »gadegrupperne«, selvom der generelt blev drukket meget i kvarteret. Han betegnede dem som »bredtfavnende« og tolerante. De fleste købte på kredit og var pinligt omhyggelige med at betale gælden.

 

Jensens fortov bruges mest til ophold. "Der er kortest til forretningen og om sommeren er der svalt" - 'kun om foråret når solen kommer frem opholder man sig på det modsatte fortov". Før i tiden stod der mange i gården, "men den vicevært er striks".

 

Flere af beboerne går det stadigt ned ad bakke med. "De tager sig en druktur og så får jeg en krone for at ringe en sygemelding ind til arbejdsgiveren. Så kan de først blive fyret når de kommer tilbage". "Der er bl.a. en vinduespudser, der er ved at køre i sænk". Der er "kun en fast spritter i gaden, han kaldes "Maleren", han må stå ude i gangen og handle, Jensen vil ikke have ham ind da han udspreder en ulidelig stank på grund af det nye stof i vinduesspritten (mod hjemmedestillering). "De andre tolererer ham, men han bliver behandlet som en paria".

Af Smugkroer, kender Jensen kun "Chas' Bodega" i Klerkegade, men de køber ikke ind hos Jensen. "Klerkegade er et rent Sodoma ved siden af Rosengade". "Jeg har aldrig solgt så meget gummi som nu". Jensen mener at der er kommet nye "piger" til, og at det overhovedet er en ret ny foreteelse i husene i Klerkegade. En enkelt bor i Rosengade, men har vindue til Klerkegade, hen over garagerne.

 

Jensen har mange andre hverv og opgaver end det at være handlende. Mange beder Jensen om at opbevare en del af ugelønnen. "De tør ikke have den liggende, for ikke at blive fristet til at bruge det hele på værtshus om søndagen". Det drejer sig om 2-3oo kr. i gennemsnit. Både løn, invaliderente og folkepension opbevares.

Tobakshandler B O Jensene. Rosengade 9.

Copyright © All Rights Reserved 2004~ Rosengade.dk